Bij de 1ste basisbehandeling wordt een anamnese gemaakt en een behandelplan opgesteld. Daarna worden de nagels geknipt en wordt de nagelomgeving gereinigd. Daarnaast bestaat de behandeling uit het verwijderen van eventueel eelt, likdoorns, kloven, schimmelnagels of ingroeiende nagels. Eventueel kan de verwijderde locatie drukvrij worden gelegd.
Met een deelbehandeling wordt één specifiek probleem aangepakt en hierbij kan er keuze worden gemaakt uit:
- Nagels knippen en nagelverzorging
- Verwijderen eelt
- Verwijderen likdoorns
- Verwijderen kloven
- Verwijderen ingroeiende-, kalk-, of schimmelnagel.
U kent het wel die donkere, gele, verdikte nagels waar u maar niet vanaf komt. Uw pedicure heeft hiervoor de oplossing. Tijdens de pedicurebehandeling wordt de nagel dunner weggefreesd en eventueel aangetaste nagelsubstantie weg gefreesd. Daarna koopt u in overleg met uw pedicure een kalknagel-, schimmelnageltinctuur met eventueel een schoen en sok spray. Deze dient u elke dag 2 x daags te gebruiken. De combinatie van een pedicurebehandeling en het gebruik van de tinctuur en/of spray is dus heel belangrijk. Alleen op deze manier kan de aangetaste nagel verminderen of zelfs weg gaan.
Een likdoorn, is een vaak pijnlijke naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd. Uw pedicure haalt de likdoorn op een professionele manier weg door het eelt te snijden en te frezen met als doel dat de likdoorn verdwijnt. Uiteraard kijkt de medisch pedicure ook naar de oorzaak zodat de likdoorn niet terug kan komen.
Het beste is om niet zelf de ingroeiende nagel te gaan behandelen. Laat dit aan uw pedicure over, zij beschikt over de juiste instrumenten en medicamenten. Zij zorgt dat de nagel glad wordt gemaakt en wordt afgerond waardoor de nagel niet meer in de huid kan steken. Daarna wordt uw nagel drukvrij gelegd
De basisbehandeling kan worden uitgebreid met extra aandacht voor de problemen die door diabetes, reuma, kanker verwaarlozing, spasme en ouderdom aan de voeten kunnen ontstaan. Drukplekken en wonden moeten worden voorkomen en hier moet uw medisch pedicure extra aandacht aan besteden. Door de bovenstaande voetproblemen kan namelijk de doorbloeding, gevoel en tempratuur verslechteren. Om te controleren hoe het is met de gezondheid van uw voeten wordt een screening uitgevoerd. Deze wordt herhaaldelijk 1 keer per jaar uitgevoerd. Bij mensen met riscovoeten is het belangrijk om adviezen te geven en de conditie van de voeten optimaal te houden. Het verminderde gevoel kan namelijk ernstige gevolgen hebben wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen.
Een screening is van belang voor het ontdekken van een aankomende risicovoet en of er risicofactoren bestaan voor het ontstaan van een wond aan de voet met name bij mensen met diabetes of reuma. De volgende onderdelen behoren tot de screening:
- Blauwdruk: er wordt een statische en dynamische blauwdruk gemaakt. Hierop kan een eventuele standsafwijking en overbelasting van de voet worden geconstateerd.
- Het oppervlakkige gevoel: wordt getest met een monofilement op verschillende locaties van uw voet.
- Het diepte gevoel: wordt gemeten door een stemvork op verschillende plaatsen van uw voet.
- Doorbloeding: ook de doorbloeding van de voet is erg belangrijk. Er wordt gekeken naar de kleur van de voet en de temperatuur.
- Schoeninspectie: uw schoenen worden bekeken op oneffenheden, de juiste maat, slijtage etc.
- Sokken: worden bekeken op naden die kunnen gaan irriteren op de huid.
De screening wordt met u doorgenomen en de daaruit voortkomende adviezen. Bij eventuele risico’s zal in overleg met u een verwijzing worden gestuurd naar uw huisarts, podotherapeut of praktijkondersteuner huisartsenzorg.
Als gecertificeerde pedicurepraktijk verrichten wij onder andere specialistische behandelingen zoals de behandeling van een risicovoet waarbij ten gevolge van een ziekte (o.a. kanker, reuma, diabetes, spasticiteit) of andere oorzaken (o.a. ouderdom, verwaarlozing) een verhoogd risico aanwezig is op complicaties.
Het is mogelijk dat u voor deze behandelingen een vergoeding kunt krijgen via uw zorgverzekering. Om te controleren of u in aanmerking komt voor een vergoeding neemt u contact op met uw zorgverzekering.
De antidruktechniek is een behandeling die wordt toegepast om tijdelijk pijnlijke drukpunten van de voet te ontlasten. Daardoor geneest de plek beter en dan kunt u pijnvrij lopen.
- Bij likdoorns.
- Wratten.
- Ingroeiende teennagel.
- Een hallux valgus.
- Bij hamertenen.
- Klauwtenen.
- Ruitertenen.
- Mortonse neuralgie
- Een slijmbeursontsteking
- Een hielspoor.
Een orthese is een hulpmiddel om een bestaande voet-, en/of teenafwijkingen te corrigeren en eventuele pijnpunten te ontlasten. De op maat gemaakte orthese, wordt van een kneedbaar siliconen materiaal gemaakt
Siliconen ortheses kunnen voorkomen dat een klacht verergerd en kunnen toegepast worden om geleidelijk te corrigeren naar de oorspronkelijke teenstand. Voor drukontlasting en bescherming wordt er meestal voor een zacht orthese materiaal gekozen.
- Een weke likdoorn tussen de tenen.
- Drukontlasting bij een hamerteen, ruiterteen of klauwteen.
- Likdoornvorming op de tenen of onder de teenkopjes.
- Bescherming van de knok bij de grote teen.
- Mortonse neuralgie (is een zenuw beklemming tussen het 3e en 4e middenvoetsbeen).
- Hallux valgus (is een vaak pijnlijk scheefstaande grote teen richting de kleine teen).
Een nagelbeugel is een stalen draad van ijzer of van kunststof dat met behulp van lijm en/of gel bevestigd wordt op de nagel. De beugel zorgt voor spanning op de nagel waardoor deze minder bol zal worden en uw klachten zullen afnemen of verdwijnen.
- Ter correctie van een afwijkende vorm van de nagel.
- Om ingroeiende nagels te voorkomen.
- Voor behoud van een platte nagel als deze in het verleden steeds krom is gegroeid.
- Ter bescherming van de nagelwal tegen de druk van de nagel.
Met een gelnagel-acrylnagel kunnen de teennagels vaak geheel of gedeeltelijk worden hersteld waardoor deze er weer verzorgd en netjes uitzien. Zowel de gel als de acryl zijn er in verschillende kleuren waardoor de kleur aangepast kan worden aan de nagel waardoor het nog natuurlijker lijkt.
Acryl en gel hebben in principe gelijkwaardige resultaten. Alleen moet gel verhard worden onder een UV-lamp. Daarnaast is een verschil dat gel zachter is dan acryl.
-Vervanging van (gedeeltelijk) ontbrekende nagels
-Correctie van vervormde nagels
-Het doen van een nagelverlenging
-Behandeling en begeleiding van ingegroeiende nagels
-Beschermlaag voor beschadigde of versplinterde nagels
-Versterking van zwakke nagels
-Het opvullen van missende nagelhoeken
-Het verfraaien van mycosenagels (schimmelnagels)
-Begeleiding van de groei van de nagel na verlies door trauma (bijvoorbeeld een blauwe nagel)